Biyodizel ; bitkisel ve hayvansal yağlar gibi doğal kaynaklardan üretilen , motor performansını artıran , çevre dostu alternatif bir dizel yakıtıdır.

Dizel motorlu araçlarda , iş makinalarında ve motorin ile çalışan ısıtma sistemlerinde , herhangi bir değişiklik veya ekipman ilavesi yapılmaksızın motorinin yerine kullanılabilir .

Avrupa Ülkeleri ve Amerika ‘ da yıllardır üretilmekte ve tüketilmektedir. . Genelde motorin ile çeşitli oranlarda karıştırılarak kullanılmaktadır . Motorin ile karışım oranlarına göre B5 , B10 , B20 , B0...B100 olarak adlandırılır. B100 , %100 biyodizel manasına gelmektedir.

Biyodizel ; Kanola , Ayçiçek , Soya , Pamuk ve benzeri bitkisel yağların yanı sıra hayvansak kaynaklardan da üretilebilmektedir. Yerli kaynaklara dayalı , yenilenebilir bir yakıt olması nedeniyle , ülkedeki atıl tarım alanlarının değerlendirilmesine , tarımın ve dolayısı ile istihdamın artmasına , yakıttaki dışa bağımlılığın ve bu yolla ülke dışına çıkan döviz miktarının azaltılmasına önemli katkılar sağlamaktadır.

Biyodizelin parlama noktası , motorine oranla daha yüksektir. Bu nedenle taşıma ve depolama açısından daha emniyetli bir yakıttır.

Normal motorinin içindeki kurum , cüruf ve kükürt enjeksiyonların ve yanma sistemlerinin kirlenmesine ve tıkanmasına yol açar . Biyodizel, kükürt ve diğer safsızlıkları içermediğinden bu problemleri ortadan kaldırır.

Bitkisel ve hayvansal yağlardan üretildiği için aynı zamanda çok iyi bir yağlayıcıdır. Motorun , silindirlerin ve diğer yanma sistemlerinin yağlı kalmasını sağlar , ince bir film tabakası oluşturarak aşınmaları engeller.

Exxon firmasının yapmış olduğu çalışmalarda , herhangi bir petrol türevi ürüne %2 oranında biyodizel katıldığında o ürünün yağlayıcılık özelliği kazandığı kanıtlanmıştır.

Ayrıca , motorine %20 oranında biyodizel katıldığında oluşan koruyucu film tabakası sayesinde , motordaki aşınma oranının %93 azaldığı görülmüştür.